EĞİTİMİ GELİŞTİRME ŞUBESİ

 
 
EĞİTİMİ GELİŞTİRME  
 

Birimlerimiz

Eğt-Glş-Ana Sayfa

Misyon, Vizyon ve Değerlerimiz

Eğitimi Geliştirme Süreci

Mevzuat

Hizmet İçi Eğitimler

Ürünler

 

Müfredat Laboratuvar Okulu Modeli

Müfredat Laboratuvar Okullarının (MLO) misyonu nedir?

Eğitimdeki yeni yaklaşımların ve buna bağlı olarak değişim sürecinin başarılı olabilmesi için alanda denenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu amaca yönelik olarak 7 coğrafi bölgede, 23 ilde belirlenen 208 Müfredat Laboratuvar Okulu’nda, eğitimi geliştirmeye yönelik pilot uygulama çalışmalarına devam edilmektedir. MLO’lar; eğitim, öğretim ve yönetim alanında, araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya konacak her türlü çalışmanın sistem geneline yaygınlaştırılmasından önce pilot uygulamalar ile alanda deneme çalışması yapılan okullardır.

MLO’lar yaygınlaştırma yönergesinde tanımlandığı gibi eğitim sisteminin laboratuarıdır, laboratuarı olan okullar değildir. Ülkemizde sadece 23 ilde bulunan 208 Müfredat Laboratuvar Okulları eğitim yönetiminde ve eğitim öğretim süreçlerinde Bakanlığın yürüteceği geliştirme çalışmalarına laboratuarlık yapmak amacıyla belirlenmiştir. Bu okullar pilot uygulama çalışmalarından elde edecekleri deneyimler ile sistem genelindeki diğer okullara liderlik yapmaktadırlar. MLO’ların hedeflenen rolünü yerine getirebilmesi için yapılacak çalışmaları ortaya koyan Müfredat Laboratuvar Okulları Modeli geliştirilmiştir.

 

*Müfredat Laboratuvar Okulu Modeli

EARGED tarafından “öğrenci merkezli eğitim, okul merkezli sistem” anlayışını esas alan Müfredat Laboratuvar Okulu (MLO) Modeli geliştirilmiştir. MLO Modeli’nin amacı her proje okulunun işlevsel bir Müfredat Laboratuvar Okulu haline gelmesi için nelerin yapılması gerektiğini açık olarak ortaya koymaktır. MLO Modeli, yazılı temel ilkelere dayandırılmıştır. Her ilkenin açıklaması ve bu ilkelerin hayata geçirilmesi için önerilen stratejiler bulunmaktadır. Model, ilk ve ortaöğretim düzeylerinde görev alacak müfettişlerin, yöneticilerin ve öğretmenlerin yeterlik alanları ve bu okullardan mezun olacak öğrencilere kazandırılması öngörülen yeterlikleri; “temel akademik beceriler ve yaşam becerileri” olarak tanımlamıştır. Modelde, okulların fiziki yapısının oluşturulması, yönetim, rehberlik, teftiş anlayışı, eğitim teknolojisinin kullanımı, okul kaynaklarının kullanımında önceliklerin belirlenmesi, okulun veli, çevre, üniversite ile etkileşimine kadar her alanda okul gelişimini esas alan anlayış benimsenmiştir. Yapılan ve yapılacak tüm değişim çalışmaları sonucunda kazanılacak deneyimler ve uygulama sonuçlarından elde edilecek veriler, eğitim politikalarının belirlenmesinde kaynak oluşturmaktadır.

MLO Modeli’nin geliştirilmesinde izlenen süreç aşağıda verilmiştir;

Kaynak Tarama                     Okul ziyaretleri ve                 MEB Birimleri                                                          Okul Yönetimleri                   İle Görüşmeler                                                         İle Görüşmeler

 

                                                

Alan Testi sürecinde öncelik taşıyan MLO özelliklerinin Belirlenmesi

 

Okul Profili                MLO Standartları                 MLO Özellikleri

Bilgi Formu                                                            Belirleme Anketi

Ekipman Listesi

Donanım Listesi

 

 

Onarım Listesi

  

 

 

MLO Modeli

(Taslak)

 

 

208 MLO’da

MLO Model’nin Pilot Uygulama süreci

 

Revizyon Çalışması

 

 

MLO MODELİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Müfredat Laboratuvar Okulu Modeli İlkeleri

 

Eğitimdeki gelişmelere laboratuvarlık ve diğer okullara liderlik

Öğrenci Merkezli Eğitim

Program Geliştirme sürecinde Alan Testi

Modelin Amaçlarına Ulaşmayı Ölçen Değerlendirme Sistemi

Eğitime Yansıtmak Üzere Teknolojik Gelişmelerin İzlenmesi

MLO’lar ile Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Arasında İş Birliğine Dayalı Çalışma Sistemi

Bireysel ve Mesleki Gelişim Amaçlı Sürekli Hizmet İçi Eğitim

Planlı ve Sürekli Gelişim Anlayışı ve Toplam Kalite Yönetimi

Rehberlik ve Danışmanlık Esaslı ve Öncelikli Teftiş

Öğrencilerin Gelişim Evrelerindeki İhtiyaçlarını Karşılamayı Dikkate Alan H

Rehberlik Hizmeti için Gelişimsel Rehberlik Anlayışı

Eğitim-Öğretime Hizmeti Esas Alan Mekanlar, Donanımlar ve Ekipmanlar

Okul-Üniversite-Çevre-Veli İş Birliği

 

Müfredat Laboratuvar Okulu Modeli Özellikleri

 

Destek Personeli

Yöneticiler

Ekipman

Sarf Malzemeler

Okul Binaları ve Tesisleri

Hizmet İçi Eğitim

Öğretim Materyalleri ve Ders Kitapları

Müfredat Kılavuzları

Öğrenci Merkezli Müfredatlar

Tam Gün Öğretim

Sınıf Mevcudu

Veliler

Donanım

Öğretmenler

 

 

ÖĞRENCİLER

Müfredat Laboratuvar Okulu Modeli Standartları

İNSAN KAYNAKLARI İLE İLGİLİ STANDARTLAR

FİZİKİ KAYNAKLAN İLE İLGİLİ STANDARTLAR

Yönetici Standartları

Ekipman Standartları

Öğretmen Standartları

Donanım Standartları

Okul Danışmanı Standartları

Tesis Standartları

Müfettiş Standartları

Bina Standartları

 

Müfredat Laboratuvar Okulu Uygulamaları Yaygınlaştırma Çalışmaları

MLO Modeli uygulamalarından elde edilen çalışmalardan alınan olumlu sonuçlar neticesinde, çevrelerinde fark edilen Müfredat Laboratuvar Okulları uygulamaları, kamuoyu talebi olarak İl yönetimleri ile Bakanlığa yansımış ve MLO’lardaki uygulamaların yaygınlaştırılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm birimlerin temsilcilerinin bulunduğu 27.09.1999 tarihinde yapılan Müdürler Kurulu toplantısında Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarında MLO Uygulamalarının Yaygınlaştırılması kararı alınmıştır. Yaygınlaştırma Yönergesi 20.10.1999 Tarihli Makam Onayı ile yürürlüğe girmiştir. Yaygınlaştırma kararının alınmasında amaç; Eğitimin kalitesini ve öğrenci başarısını artırmak, Yönetim ve eğitim personelinin yeterliliklerini artırarak, mesleki becerilerini geliştirmek, Kaynak kullanımının daha etkili ve verimli olmasını sağlamak, Teknolojinin eğitimde etkin kullanımını sağlamaktır.

            Yaygınlaştırmaya ilişkin esaslar aşağıda belirtilen şekilde düzenlenmiştir;

*Yaygınlaştırma sürecine katılan diğer okullar MLO adıyla adlandırılamayacaktır.

*MLO’lar öncü ve lider konumunda olacak, sürece katılacak okullara rehberlik ve danışmanlık yapacaklardır.

*Fiziki Mekanlar (Resim odası, müzik odası, iş eğitimi atölyeleri, fen laboratuarları,bilgisayar laboratuarı, kütüphane, çok amaçlı salon, öğretmen dinlenme odası, ekipman odası, rehberlik ve psikolojik danışma servisi, sağlık merkezi, spor salonu baskı odası) oluşturulmasında, Donanım ve ekipmanların sağlanmasında (Sınıfların düzenlenmesinde, öğretmen çalışma odasının düzenlenmesinde, kütüphane oluşturulmasında, fen laboratuarlarında, müzik odasında, yönetici odasında, rehberlik ve psikolojik danışma servisinde, bilgisayar laboratuarında, resim odasında) ,sarf Malzemelerinin kullanımı ve sağlanmasında, Müfredat Laboratuar Okullarında uygulanan standartlar uygulanacaktır.

*Eğitim kurumlarında yapılacak yaygınlaştırma çalışmalarında MLO  Modeli’nde öngörülen ilke, standart ve özellikler esas alınacak,Mesleki Teknik Eğitim Kurumlarında yapılacak çalışmaları ilgili genel müdürlükler EARGED’ le işbirliği içinde yürütecek, bu kurumlardaki mesleki alanlara ilişkin esaslar ve standartlar ilgili genel müdürlükler ile METARGEM tarafından düzenlenecektir.

Bakanlık Makamının 30.11.2005 tarih ve B.08.0.EGD.0.33.07.00-127/3648 Sayılı onayı gereğince "MLO'lardaki işleyişin sistem içinde yer alan her derece ve türdeki eğitim kurumlarında uygulanabilir olması gerçeğinden hareketle EARGED tarafından 208 okulda MEGP kapsamında başlatılan ve halen devam eden geliştirme çalışmalarının ilgili eğitim öğretim daireleri tarafından yürütülmesi",  kararı alınmıştır.

 
yukarı
 
 
<<<<< geri

 

 

M.E.B. Logolarini Görmek Için Tiklayiniz.

Ana Sayfa      :       İletişim       :       Bağlantılar       :       Site Haritası       :       M.E.B

 

©2006 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı Tüm hakları saklıdır.
Adres: G.M.K. Bul. No:109    06570-Maltepe/ANKARA 
        Tel: 0(312) 230 36 44 Fax: 0(312) 231 62 05

E-Posta: earged@meb.gov.tr